Uitgave 176 (september 2023)
TIJDSCHRIFT HEEMKUNDE HATTEM NUMMER 176, september 2023
Na de Canon van Hattem is er weer een nieuw ‘normaal’ nummer verschenen van het verenigingsblad van Heemkunde Hattem. Ook in dit nummer weer voor elk wat wils. Doe uw familie, vrienden of kinderen als verjaardagscadeau eens een jaarabonnement cadeau. Voor leden buiten Hattem kost dat 30,00, in Hattem maar 20,00 euro.
Op de website van onze vereniging plaatsen we een korte samenvatting van de inhoud van het blad. Het blad kunt u kopen bij de Bruna, maar u kunt zich natuurlijk ook zelf aanmelden als lid. U krijgt dan alle eerder verschenen nummers van dit jaar.
Als bijsluiter deze keer de aankondiging van 2 lezingen. Het betreft een lezing van Arnout van Cruyningen over zijn boek ‘De Hanze’ op 18 oktober om 19.30 uur in de bibliotheek van Hattem. Deze lezing is tegen een kleine vergoeding bij te wonen in De Marke, en een lezing van de geoloog Huibert van den Brink over zijn graafwerk in de Leemkule. Hij zal daar zijn bevindingen vertellen en ook wat Urk en Hattem met elkaar verbindt. Deze lezing wordt gehouden bij Dutch Golf, Konijnenbergerweg 3. Aanvang 19.30 uur.
Het nummer opent met een herdenking van Corry Even-Booij. Oud hoofdredacteur van dit blad. Zij is op 13 maart jl. overleden.
Joris Stroobach vervolgt met een woord van het bestuur. De voorzitter haalt wat algemene verenigingspunten aan, waarbij ook een oproep aan de leden zich te melden als vrijwilliger in een van de werkgroepen of als schrijver voor het blad. Eeuwige roem verzekerd.
Het eerste artikel in dit nummer is:
De kanonnen van Hattem
Lezing voor het Sint Annagilde
Door Dolf Moesker (Borger, 14 februari 1953-Hattem, 18 februari 2023)
Het verhaal rond de kanonnen op het Voermanplein. Hoe kwamen ze in Hattem? Waar kwamen ze vandaan? Dolf Moesker heeft deze geschiedenis ontrafeld.
De geschiedenis van villa Huis ter Waa aan de Eierdijk
Slot: 1916-1980
Door Herman van Keulen
De schrijver heeft zich uitgebreid verdiept in de geschiedenis van dit pand. De ontstaansgeschiedenis met de verschillende eigenaren en bewoners passeren uitgebreid de revue. De geschiedenis eindigt in 1980 met de verkoop en afbraak van de villa.
Het volgende artikel betreft
Meester Jan Jaspers (1886-1958)
Door Gerrit Jan Liefers
Een zeer bekende naam in Hattem, niet in het minst door de school die zijn naam draagt. Hij heeft dan ook veel gedaan voor het christelijk onderwijs in Hattem. Een leven in dienst van het onderwijs.
Werkgroep fotoarchief
Deze keer klassenfoto’s van de Prins Bernhardschool en de Sint Andreasschool. Er ontbreken nog wat namen. Weet u ze? Stuur uw mailtje naar de fotowerkgroep en dan is er weer een probleem uit de wereld, weliswaar een klein probleem, maar toch…
Historisch kadaster van het schependom van Hattem
Aflevering 40
Door M. van der Leeuw
Deze keer heeft de schrijver de eigendomsgeschiedenis van enkele percelen langs de Veldweg-Burg. Honcooplaan.
In de rubriek
Gesignaleerd
Aandacht voor het boek ‘Freddy”. Het is een brievenboek met brieven uit de onderduiktijd in 1944. Het is geschreven door Berthe Rosette Brandeis.
Tenslotte
Verslag ledenvergadering Vereniging Heemkunde Hattem, 28 maart 2023
Na het algemene deel komen Zwolse archeologen aan het woord die betrokken waren bij opgravingen op meerdere plekken in Hattem. Een interessant verhaal over ziektes en funderingen.
Al met al weer een rijk gevuld nummer dat iedereen wel zou willen hebben. En dat kan!! Wordt lid voor maar 20,00 euro per jaar (binnen Hattem). U ontvangt dan elk kwartaal het blad en als welkom de dit jaar reeds verschenen nummers. Of geef eens een origineel cadeau met Kerst of een verjaardag: een jaarabonnement op ons blad.
Hebt u herinneringen, een (familie)verhaal of een andere mogelijke bijdrage voor ons blad? Neem contact op met de redactie, dan kunnen we er misschien samen een artikel van maken.
Andere samenvattingen inzien?
Klik hier voor een overzicht van eerdere uitgaven